Ett fantastiskt fenomen – midnattssol i Lofoten

Ett fantastiskt fenomen – midnattssol i Lofoten

Om du inte har varit längre upp i norr tidigare, eller bara har varit på besök under den mörka perioden, har du verkligen något att se fram emot när du reser under ljusare tider. I Nordnorge och då särskilt Lofoten har vi nämligen midnattssol från maj till juli.

Hur är det egentligen att uppleva midnattssolen i Nordnorge? Om du inte har varit längre upp i norr tidigare, eller bara har varit på besök under den mörka perioden, har du verkligen något att se fram emot när du reser under ljusare tider. I Nordnorge och då särskilt Lofoten har vi nämligen midnattssol från maj till juli.

Polcirkeln skapar midnattssol i Lofoten

Under sommaren lutar den norra halvklotet av jorden mot solen. På grund av denna lutning, når solen precis ner till polcirkeln även på natten. Det aktuella området sträcker sig till 66 grader, varav Lofoten ligger på breddgrad 68. Polcirkeln definierar gränsen för var solen skiner genom hela dygnet, och i Norge är det Nordnorge som befinner sig inom denna cirkel.

När det är midnattssol i Lofoten kommer du att kunna se solen vid alla dygnets tider. Mot kvällen svävar den över horisonten, men går aldrig ner. Om du står på toppen av ett berg vid midnatt, kan du själv bevittna detta enastående fenomen, och har du lite tålamod kommer du dessutom att kunna se solen börja röra sig uppåt igen.

Var bör du åka för att se midnattssolen?

Ett fantastiskt ställe att se midnattssolen från är Mannen. Står du på toppen här kommer du att ha en 360 graders utsikt över himlen och alla omgivningar. Mannen har ungefär 400 meter över havet och tar allt från 1 - 1,5 timmar att bestiga. Precis nedanför Mannen hittar du också Hauklandstranden. Detta är också en fantastisk plats att uppleva midnattssolen. Ta med dig en picknickfilt och lite snacks och njut av en fin stund för dig själv eller med trevligt sällskap.

Om du ännu inte har hittat boende för din resa till Lofoten, har vi trevliga rorbuer i Skreda, Leknes. Våra rorbuer ligger faktiskt precis vid Mannen och om du skulle vilja åka till Eggum eller Unstad för att se midnattssolen därifrån är det inte mer än en halvtimme med bil, så är du där.

Boka din fiskeresa idag!

Förvandla drömmen om havsfiske i Lofoten till verklighet idag! Genom att boka en fiskeresa nu säkrar du upp en plats på ett äventyr du sent kommer glömma. Vi står redo med allt för att just din resa ska bli så smidig och fantastisk som möjligt. OBS! Många av våra bokningar kommer in minst ett år i förväg så boka idag för att säkra upp en plats du också!