Et fantastisk fenomen – midnattssol i Lofoten

Hvordan er det egentlig å oppleve midnattssola i Nord-Norge? Om du ikke har vært lengre oppe i Nord før, eller om du bare tidligere har vært på besøk under mørketiden, har du virkelig noe å se frem til når du drar rundt lysere tider. I Nord-Norge og da Lofoten har vi nemlig midnattssol i perioden mai til juli.

Hva er egentlig midnattssol?

Midnattssolen er et fenomen i de nordligste delene av verden, hvor solen ikke går ned under horisonten om sommeren. Lofoten, med sin plassering nord for polarsirkelen, tilbyr en av de mest spektakulære lokasjonene for å oppleve dette naturfenomenet. Midnattssol vil si at solen skinner døgnet rundt i flere uker eller måneder, avhengig av hvor langt nord du befinner deg. Det gir både dager og netter fylt med et evig gyllent lys som forvandler landskapet.

Polarsirkelen skaper midnattsol i Lofoten

Om sommeren heller den nordlige halvkule av jorda mot sola. På grunn av denne helningen, rekker sola akkurat ned til polarsirkelen også om natta. Det aktuelle området strekker seg til 66 grader, hvorav Lofoten ligger på breddegrad 68. Polarsirkelen definerer grensen for hvor sola stråler gjennom hele døgnet, og i Norge er det Nord-Norge som befinner seg innenfor denne sirkelen.

Når det er midnattssol i Lofoten vil du derfor kunne se sola til alle døgnets tider. Mot kvelden svever den over horisonten, men går aldri ned. Om du står på toppen av et fjell ved midnatt, kan du selv være vitne til dette enestående fenomenet, og smører du deg med litt tålmodighet vil du i tillegg kunne se sola begynne å bevege seg oppover igjen.

Når er det midnattssol i Lofoten?

Lofotens geografiske plassering innenfor Arktis' polarsirkel gjør at solen ikke setter seg fra slutten av mai til midten av juli, noe som gir unike forhold for aktiviteter og opplevelser i kontinuerlig dagslys. Den beste tiden for å se midnattssolen i Lofoten er derfor i denne perioden. Her får du maksimalt med tid til å nyte det lyse landskapet.

Aktiviteter under midnattssolen

Midnattssolen gir perfekte forhold for utendørsaktiviteter som fotturer, kajakkpadling, og fiske gjennom hele natten. Mange turister og lokalbefolkningen benytter også muligheten til å campere under den lyse himmelen. Lofoten arrangerer også en rekke festivaler og sosiale sammenkomster som feirer midnattssolen, hvor besøkende kan oppleve lokal kultur og mat i en unik setting.

Hvordan fotografere midnattssolen: Tips til fotografering

For å fange midnattssolen på sitt beste, bruk et stativ og lange eksponeringer for å få med deg fargene og detaljene i landskapet. Vidvinkelobjektiver anbefales for å fange det brede landskapet. Bruk lav ISO for å unngå støy, og bruk gjerne en liten blenderåpning for å få mest mulig av landskapet i fokus. Husk også på å ta med ekstra batterier og lagringskort.

Hvor burde du dra for å se midnattssola?

Et flott sted å se midnattsola fra er Mannen. Står du på toppen her vil du ha en 360 graders utsikt over himmelen og alle omgivelsene. Mannen har omtrent 400 høydemeter og tar alt fra 1 - 1,5 t å bestige. Rett nedenfor Mannen finner du også Hauklandstranda. Dette er også et flott sted å få med seg midnattssola. Ta med deg et piknikteppe og litt snacks og nyt en fin stund for deg selv eller med hyggelig selskap.

Overnatting i Lofoten

En ferie i Lofoten under midnattssolen er en unik opplevelse som ikke finnes mange andre steder i verden, med sin storslåtte natur og uendelige dagslys. For den beste opplevelsen, velg overnatting med god utsikt mot nord. Rorbuer, hoteller og campingplasser tilbyr ofte gode alternativer for ulike budsjetter. Hvis du enda ikke har funnet opphold for turen til Lofoten, har vi hyggelige rorbuer i Skreda, Leknes. Rorbuene våre ligger faktisk like ved Mannen og skulle du ønske å dra til Eggum eller Unstad for å se midnattsola derfra er det ikke snakk om mer enn en halvtime med bil, så er du der.

Bestill ditt fiskeeventyr i dag!

Gjør drømmen om havfiske i Lofoten til virkelighet i dag! Ved å bestille en fisketur nå, sikrer du deg en plass på et eventyr du sent vil glemme. Vi står klare med alt for at din reise skal bli så smidig og fantastisk som mulig. OBS! Mange av våre bestillinger kommer inn minst ett år i forveien, så bestill i dag for å sikre deg en plass du også!